Zoom op de gemeenten - editie 2016

Kent u uw gemeente? Wist u bijvoorbeeld dat de bevolkingsdichtheid tien keer groter is in Sint-Joost-ten-Node dan in Watermaal-Bosvoorde? En dat Vorst in verhouding het grootste aantal jobs in de industriële sector telt?

De publicatie « zoom op de gemeenten », het resultaat van een samenwerking met het BISA, bestaat uit een actualisering van de Gemeentefiches van het Observatorium, verrijkt met andere indicatoren in een groot aantal domeinen: demografie, jonge kinderen, onderwijs, de situatie van de inwoners op de arbeidsmarkt en in termen van inkomens, de economische activiteit op het gemeentelijk grondgebied, de gemeentelijke financiën, huisvesting en gezondheid.

Hoewel de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest één entiteit vormen, omvatten ze ook zeer uiteenlopende realiteiten. De diversiteit van de gemeenten en van het profiel van hun inwoners gaat vaak gepaard met socio-economische ongelijkheden. Zo ligt het gemiddeld inkomen van de bevolking heel wat lager in bepaalde gemeenten van het Gewest (Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, ...) dan in andere (Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, ...). Deze verschillen komen tot uiting in talrijke indicatoren, zoals de werkloosheidsgraad, het aantal personen met een vervangingsinkomen, de schoolachterstand van leerlingen, de toegang tot bepaalde preventieve gezondheidszorgen en zelfs de levensverwachting.

Deze indicatoren, en heel wat andere, worden geanalyseerd in de publicatiereeks Zoom op de gemeenten, die een overzicht geeft van de socio-economische situatie in elk van de 19 Brusselse gemeenten. De recente kerncijfers per gemeente worden er voorgesteld en geïnterpreteerd, onder meer ten opzichte van het gewestelijke gemiddelde, om zo de uitdagingen voor elke gemeente te belichten. Ze dienen ter ondersteuning van het lokale beleid doordat ze bijdragen aan een betere kennis van de actoren over de kenmerken van de bevolking met wie en het grondgebied waarop ze werken.

Ontdek uw gemeente en de sociaaleconomische kenmerken van haar inwoners in deze reeks!

Download Zoom op de gemeenten

afdrukken
Home  
Nieuws  
Wie zijn wij?  
Brusselse context  
Gezondheid  
Armoede  
Indicatoren  
Publicaties  
Nieuwsbrief  
Projecten