Actieonderzoek
"Netwerk van psycho-sociale begeleiders"

Sociale tussenkomst en geestelijke gezondheid: ingewikkelde problemen, de sector herbekeken

In 2012 heeft SMES-B een actieonderzoek georganiseerd om de relevantie, de voordelen en de beperkingen van de versterking van de instellingen die actief zijn in de domeinen welzijn en geestelijke gezondheid te evalueren via een netwerk van mobiele psychosociale begeleiders.

Deze functie lijkt een van de antwoorden te zijn op de toenemende en complexe problemen die worden ondervonden door mensen in grote armoede, vaak een combinatie van sociale moeilijkheden en geestelijke aandoeningen, bovenop eventuele medische, relationele, enz. problemen. De uitdaging bestaat er dus in de hulp en de zorgverlening toegankelijker te maken voor deze mensen, bij wie de opeenstapeling van problemen maar al te vaak maatschappelijk werkers en geestelijke gezondheidswerkers in een moeilijke situatie brengt.

Het actieonderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de actoren en “begeleiders” op het terrein in Brussel, het UMC Sint-Pieter, DGG Rivage-Den Zaet, het MSOC, de Consigne Artikel 23, vzw Diogenes, vzw Hoeksteen, het Centrum voor globale sociale actie 'EntrAide des Marolles', het netwerk Hepatitis C-Brussel.

Het werd gefinancierd door het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie).

Volledig dossier downloaden

afdrukken
Home  
Nieuws  
Wie zijn wij?  
Brusselse context  
Gezondheid  
Armoede  
Indicatoren  
Publicaties  
Nieuwsbrief  
Projecten